Névnap

Ma Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa52
mod_vvisit_counterTegnap109
mod_vvisit_counterA héten161
mod_vvisit_counterHónapban3067
mod_vvisit_counterÖssz:1066984

Tartalom keresés

Tartalom találatai : 107799

A mikróról tárgyilagosan

Forrás:  http://radar.blog.hu/2007/02/05/title_2518

Mellbe vág a mikrohullám....
Villamosmérnöki szkeptikus sarok és szakma-radar. Elfogult szakmai magánvéleményeim és értékeléseim a minket körülvevő elektromágneses eszközökről és az őket övező legendákról; valamint érdekes hírek a rádiós szakmából.

A zöldektől eddig sem vártam jobbat, de most a hírTV is csatlakozott a marhaságok terjesztői közé (most szigorúan a természeti és mérnöki tudományok terén

maradva).(A forrásaik között a HVG-t is említették, de az online verzióban nem találtam a cikket, a nyomtatottat meg nem veszem).
(A HírTV cikke). Kis kereséssel megtaláltam pár zöld magazinban az eredeti cikket.

A hivatkozott szerző ("mérnök-radiesztéta") arra ösztönöz, hogy dobjuk el a mikrohullámú sütőnket, és vegyük erre rá szomszédainkat is, mert mérföldekről is káros.

 

Örülök, hogy az általam megtalált netes fórumok közül ezen legalább némi szakmai vélemény is volt a cikk végén (ellenben pl. a zöld magazin holnappal, ahonnan idézeteimet vettem). Mégis, a cikk címe azt sugallja, hogy a "mérnök-radiesztéta" véleménye helytálló. Akár lehetne is persze, de nem látom kellően alátámasztva állításait. Ezt persze nem is várható el valakitől, aki "pszichotronikával, szellemgyógyászattal" foglalkozott, majd "fényadó, valamint univerzális energia tanfolyamot" végzett. A téma valóban kutatásért kiált, de szigorúan tudományos alapokon.

A teljes kétrészes cikkről alkotott véleményem (csak úgy hamarjában, majd igyekszem finomítani, építő jellegű kritikákat szívesen veszem). A könnyebbség kedvéért idézetenként kommentáltam.

Első rész

"Az oldalon szereplő anyagok utánközlése kizárólag a kiadó írásbeli engedélyével lehetséges. Minden jog fenntartva."

Óóóó szörnyen sajnálom, azt hiszem, annyit idéztem, amennyi már utánközlésnek minősül. De én akkor is recenziónak tekintem. Amúgy meg örüljön, hogy reklámozom. Ha negatívan is, de mint tudjuk, az is csak reklám.

"A második világháború vége felé egy amerikai hadmérnök a mikrohullámokkal végzett kutatást úgy, hogy az árnyékolt terület mögött volt a szendvicse. Éppen végzett, és megfogta a szendvicsét, hogy falatozzon belőle. Meglepődött, hogy forró, és nem értette, mitől.

A dolgot azért tartotta érthetetlennek, mert a közelben nem volt fűtőtest vagy más hőforrás. Azután rájött, hogy az árnyékolás nem védte a szendvicsét, és azt a mikrohullám melegíthette fel. Elkérte kollégája szendvicsét, azt is mikrohullámmal "kezelte", s az is felforrósodott.

Ekkor született meg bennük az ötlet, hogy ezzel a módszerrel más ételek is hőkezelhetők, süthetők, főzhetők. Megoldották, hogy az egészségre ártalmas sugárzás kifelé le legyen árnyékolva, s hogy az étel minden oldalról, egyenletesen kapjon a mikrohullámból. A sütőhöz speciális melegítő-főző edényeket is terveztek, mivel fémedény nem használható. "

A valódi sztori, ahogy több helyről olvastam (egyikük: http://www.gallawa.com/microtech/history.html). Dr. Percy Spencer egy autodidakta mérnök volt a Raytheon cég radar-kutató részlegénél. 1946-ban a magnetronnal kísérletezett, amikor észrevette, hogy a zsebében lévő édesség (candy) megolvadt. A magnetron egy elektroncső (vákuumcső), amit a radarokhoz fejlesztettek ki a háború alatt, ez bocsátja ki a nagyteljesítményű mikrohullámú sugárzást. Dr Spencer kísérletképp kukoricamagokat tett a magnetron kivezetése elé, és örömmel látta, hogy pattogatott kukoricát készített. Másnap egy tojással kísérletezett, ami felrobbant a hirtelen hőhatástól (bele az egyik közel hajoló munkatárs arcába). Így aztán bebizonyosodott, hogy a mikrohullámú sugárzással különböző anyagokat lehet melegíteni. Dr Spencer gyártott egy zárt fémdobozt, amibe egy kis nyíláson bevezette a magnetronból jövő sugárzást, így megszületett az első mikrosütő. Az idézett honlapon fent van az eredeti szabadalom egyik oldalának fényképe is.

"Innen indult a mikrohullámú sütő karrierje l946-ban. Egyes kutatók azt állítják, hogy az élelmiszerek és az italok a mikrosütőben rövid idő alatt elérik a kész állapotot, ezáltal kevésbé károsodnak az ételek beltartalmi anyagai, a vitaminok, szénhidrátok, fehérjék stb. Azt viszont nem kutatták, vagy ha kutatták is, nem hozták nyilvánosságra, hogy a mikróba tett fehérjék másképp denaturálódnak, mint a hagyományos tűzhelyen készített ételek esetében. A fehérjék és a sejtek azért melegednek fel rövid idő alatt, mert a mikrohullámok rezegtetni kezdik a táplálékban lévő sejteket és a molekulákat. Ez a rezgés hőt termel, ezáltal melegszik fel a mikrohullámú sütőben az étel."

Bizonyos molekulák dipólusként viselkednek, vagyis az egyik felük inkább pozitív, a másik inkább negatív töltésű (miközben az össztöltésük semleges). A vízmolekula (H2O) például ilyen. Elektromos tér hatására ezek a molekulák a tér irányába igyekeznek fordulni. Ha ez a tér periodikusan változik (a mikrosütőben pl. másodpercenként 2,45 milliárdszor megfordul), akkor a molekula oda-vissza fog forogni. A forgó molekula meglöki szomszédjait (ez folyadékokban könnyebben megy, mint szilárd anyagokban, így pl. a jeget nehezebb melegíteni, mint a vizet), azok ettől rezgeni kezdenek, a rezgés pedig hőt jelent, vagyis az anyag melegedni kezd. A víz különösen jól melegszik, a zsírok és cukrok kevésbé, a műanyagok és kerámiák sokkal kevésbé (ezért lehet belőlük edényt készíteni). (Megjegyzés: ez a hatás független a 2,45 GHz frekvenciától. Egyes ipari sütők például 915 MHz frekvencián üzemelnek (ez elég csúnya dolog, mert ez a GSM-900 uplink sávkiosztásának széle). Egy másik jelenség az, hogy víznek (is) van egy ún. rezonancia-frekvenciája (neki 20GHz környékén), ahol nagyon jól elnyeli a sugárzást, de ezt itt nem használjuk ki.)

"Az mellékes, hogy a fehérjék és az enzimek denaturálódnak, mert ez történik normál főzéskor is, viszont minden elektromos sütő főző-edényben készült étel esetében megváltozik a vízmolekulák szerkezete és struktúrája; élettani, biológiai szempontból káros hatásúvá válik."

Nem vagyok kémiából túlképzett, de legjobb tudomásom szerint a vízmolekulának egyetlen elrendezését ismerik (egy oxigén atomról ha jól emlékszem 110 fokban elágazik két hidrogén atom, kovalens kötést alkotva). Nem tudok róla, hogy ezt a szerkezetet meg lehetne változtatni. (Mellesleg, mi a különbség a "szerkezet" és a "struktúra" között? Szerintem semmi.) Így aztán nem is válhat káros hatásúvá. Hacsak nem iszunk meg húsz liternyit belőle.

"Ezt támasztja alá dr. Masari Emoto japán kutató is, aki mindezt fényképekkel bizonyítva le is írta a Magyarországon is megjelent A víz üzenete és A víz rejtett bölcsessége című könyveiben. Volt szerencsém két évvel ezelőtt személyesen is meghallgatni a budapesti előadását."

Sajnos idézett könyv még nem került kezembe. Amit találtam az interneten, aszerint az illető a kísérletei során a víz fagyását vizsgálta, miközben mindenféle hatásoknak tette azt ki (pl. Bach zenéje, illetve mentális hatások (gondolt valamire)). Azt találta, hogy az egyes esetekben más-más mintázatokban fagyott meg a víz. (Bocs, ha félreértelmeztem). Nos, egyrészről a jég szerkezete valóban rettentő sokféle lehet. Másrészt ennek nincs köze jelen kérdésünkhöz. Az pedig, hogy a gondolatok befolyásolják-e a víz/jég szerkezetét... számomra nehezen hihető, de annál is nehezebben ellenőrizhető (egy kísérlet "jó" elvégzéséhez vannak bizonyos feltételek - megismételhetőség, egyéb hatások kizárhatósága, stb.) Más hülyeséget is írtak már egyetemet végzett emberek, nem kell mindent elhinnünk, csak azért, mert dr. vagy mert japán. (Emlékezzünk a régészeti leletek hamisítására, hány ilyen sztorik hallottunk az elmúlt években.)

"Nem véletlen, hogy a vallásos zsidók nem használnak semmilyen elektromos főzőalkalmatosságot, csak lángon, lánggal főzik és sütik az ételeiket."

Sok mindent csinálnak vagy nem csinálnak az ortodox zsidók még ezen kívül, mégse utánozzuk őket feltétlenül. Nagyon sok parancsolatuk a helyi körülmények hatására született, és alapos élettani ismeretekről árulkodik (pl. tisztátalan ételek vagy körülmetélés), illetve a kor technikáját jellemzik. Mivel nem ismerték a mikrosütőt, természetes, hogy nem említik. Ha nem engedélyezett, akkor meg biztos tiltott. Ez is egy felfogás. Tartsuk tiszteletben, de tudományos tényeket ne vonjunk le belőle.

"Nem lesz egészséges sejtépítés

A mikrohullámú sütőben a villámgyors rezgések következtében az ételek molekulái rövid időn belül degenerálódnak. A degenerált ételtől, degenerált molekuláktól nem lesz egészséges sejtépítés az ilyen ételeket fogyasztó ember szervezetében, hanem előbb-utóbb egyre jobban elhatalmasodó degeneráció indul meg a szervezetében, éppen ott, ahol a szervezetén belül a leggyengébb az immunrendszer állapota. Ez már a rák előkapuja, mert ha rendszeresen mikrohullámú sütőben főzött, melegített ételeket fogyaszt valaki, akkor előbb-utóbb daganatos beteggé "eszi" magát."

Szeretném látni a "degenerálódás" definícióját Várhegyi úr szerint (mivel nagyon sok témában nagyon sokféleképp határozzák meg). Ezen kívül jól dokumentált kísérleti bizonyítékot is szeretnék látni. Az elméleti levezetés már csak hab lenne a tortán...

"Elgondolkodtató, hogy gyermekeink, unokáink mikrohullámú sütővel készített, melegített ételeken nőnek fel. Sok helyen az egészségügyi intézményekben, idősek otthonában is mikrózott ételeket tálalnak fel a betegeknek és öregeknek, akiknek amúgy sem erős az immunrendszerük. Régebben alig volt rákos beteg gyermek, ma pedig már a kórházakban sajnos vannak gyermekrák osztályok is. A daganatos betegek száma pedig napról napra növekszik."

Ide se ártana egy hivatkozás a statisztikákra. Csak pár ellenvetés: 1,régebbről rosszak a kimutatások, illetve a betegségek meghatározása is fejletlenebb volt; 2,ennek millió más oka is lehet: felgyorsult életvitel, egészségtelen táplálkozás (bigmac diétáskólával), több vegyszer a környezetünkben

"Ez a gondolat a készülék megjelenése óta foglalkoztat. Mérnöki és egészségügyi felsőfokú végzettségem tartott vissza attól, hogy mikrohullámú sütőt vásároljak magamnak és családomnak. Tudom, hogy a technikai civilizáció sok új dolgot talált fel, amiről azt hitték, hogy ártalmatlan, aztán később kiderült, hogy ártalmas, mégsem hozták nyilvánosságra, mivel óriási üzlet a termékek eladása, s ha megbetegszik valaki, akkor az is óriási üzlet a gyógyszergyártóknak. Tehát mindenki jól jár, csak a "megvezetett" fogyasztó nem. Végül is a Föld nevű bolygó is jól jár, mert így elkerülhető a túlnépesedés..."

Valóban, az üzlet már csak ilyen... (valahogy a népnek mégis jobban tetszik a kapitalizmus a kommunizmusnál... ez van közelebb a genetikai örökségünkhöz). De az is óriási üzlet, hogy sok bepalizott embernek eladunk mindenféle haszontalan kütyüt, hogy javítsanak az aurájukon, árnyékolják a sugárzásukat, semlegesítsék a vízereket, kézrátétellel gyógyítsuk őket stb.

"A természetben nincs ilyen intenzív mikrohullámú sugárzás, tehát az emberi szervezet szempontjából ez a hatás új."

Ez valószínűleg igaz (miután a régmúltbeli sugárzási viszonyokról kevés a tudomásom). A nagyteljesítményű sugárzások káros hatásait nem is lehet tagadni. (Ide tartozik a Nap UV sugárzása is!)

"Tudjuk, hogy az élővilágban az ember az, aki legrosszabbul alkalmazkodik az őt érő külső-belső hatásokhoz. Sok-sok generáció kell ahhoz is, hogy megszokjon valamit a genetikai rendszere."

Az első mondat lehet, hogy igaz, de nehéz bizonyítani. Az evolúció pontosan azt jelenti, hogy a változásra képes génállományok maradnak fent. Ettől még persze lehetnek olyan hatások, amikhez akár sose tudunk alkalmazkodni (de más fajok talán igen).

"255 ezer nemzedékváltás kellene

Egy mikroorganizmus, mint például a tbc kórokozója, naponta többször is generációt vált, s ha antibiotikummal el akarják pusztítani, akkor először sok kórokozó elpusztul, aztán a negyedik-ötödik generációjuk már táplálékként szintetizálja az ükapjukat elpusztító mérgeket. 1938 óta hány és hány új antibiotikum lett már bevetve a tbc kórokozója ellen? 2006-ra már úgy átalakult a kórokozók szervezete, hogy mostanában megjelent az antibiotikumokkal elpusztíthatatlan, új, a jelenlegi orvostudomány által gyógyíthatatlan tbc. Ha vesszük a 70 évet és azt átszámoljuk nappá, akkor az 25 550 nap. Ha mondjuk egy vírus vagy baktérium egy nap alatt csak tízszer szaporodik (általában ennél gyorsabban populálódik), akkor 70 év alatt 255 500 nemzedékváltás történt. Ha ezt emberre átszámítjuk, 50 év átlagéletkort véve, akkor ez 12 775 000 év! Ennyi évnek kellene eltelni a 255 000 nemzedékváltáshoz, és ahhoz, hogy az ember rezisztens legyen a mikrohullámú sütő ártalmaival szemben, feltéve, ha az ember szervezete hasonlóan ellenálló, mint a tbc kórokozóié. Ám sokkal rosszabb a rezisztencia faktorunk, tehát lehet, hogy még százmillió év is kevés.Nem tudom, hogy lesz-e Földünk ennyi idő múlva, ha ilyen ütemben teszi magát tönkre az ember. Az emberre ugyanis az a jellemző, hogy ahelyett, hogy megtartaná a természet törvényeit, mindenáron meg akarja azokat változtatni. Sajnos az ember még mindig nem tanulta meg, hogy a természet ÖRÖK, mint ahogy a törvényei is örökérvényű törvények. Úgy működött tíz, száz és egymillió évvel ezelőtt is, ahogy ma működik, és úgy fog működni tíz, száz és egymillió év múlva is. Aki nem tartja meg a természet rendjét és törvényeit, az elpusztul, a faj pedig kipusztul, még ha az ember is az a faj."

Könnyen lehet, hogy sose alkalmazkodnánk a sugárzáshoz, de ha kitelepszünk a világűrbe, az a gyanúm, hogy megtudjuk (ha még élni fog ember százezer év múlva).

"Svájcban 1992 januárjában a RAUM UND ZEIT (Tér és Idő) című lapban a svájci orvosok arról a kísérletsorozatról számoltak be, amely első alkalommal bizonyította be kétséget kizáróan, hogy a mikrohullámú sütőkben elkészített vagy melegített ételek fogyasztása után olyan változások játszódnak le a vérben, amelyek rákosodási folyamatot váltanak ki az arra érzékenyekben vagy a gyengébb immunrendszerűekben, betegekben, fejlődő szervezetekben stb."

Sajnos a netes keresésem során nem sikerült ennek a cikknek nyomára bukkannom. (Németül jól tudók segítsetek!) Elég furcsa, hogy egy ilyen általános nevű folyóiratról van szó (és nem valami medical journal vagy hasonló). Az is furcsa, hogy kimutatták, hogy rákosodási folyamat indul meg a betegekben stb. Akkor ez most embereken való kísérletezés? És hogy is mutatták ki, hogy rákosodás kezdődött? Az említett csoportokban amúgy is nagyobb ennek a valószínűsége. Volt kontrollcsoport? Mekkora volt a létszám? Hogy mutatták ki?

"A környezetbiológiával foglalkozó szakemberek már azt a kérdést teszik fel: Meddig árusíthatók még büntetés nélkül a mikrohullámú sütők? Svájcban, Franciaországban és több más országban is tilos reklámozni a mikrohullámú sütőket!"

Ugyan nem mondanám magam túl jó megfigyelőnek, de itthon se láttam óriásplakáton reklámozni mikrosütőt (max tecsós prosiban), de ettől még nem hinném, hogy ez tilos lenne. Sajnos a francia és svájci törvényeknek való utánanézés elég macerás dolog, főleg német és francia tudás nélkül. (De még a magyar jogszabálygyűjtemény sem egyszerű olvasmány). De használjunk egy kis logikát. Ilyen törvény megalkotásához valakinek igazolható és igazolt bizonyítékot kellett volna bemutatnia az illetékes szerveknek a káros hatásokról. Ez esetben viszont nem csak a reklámozást tiltották volna be, hanem az eladást és gyártást is. Ergo nem hinném, hogy a hír igaz lenne.

"Kutatók döbbenetes megállapításai

Lássuk a Tér és Idő hasábjain megjelent tanulmány főbb megállapításait: "A mikrohullámra vonatkozó legelső vizsgálatok óta ismeretes a szakértők előtt, hogy ez a hullámfajta károsítja a biológiai rendszereket. Épp ezért szabtak meg bizonyos határértékeket, amelyek országonként eltérőek ugyan, ám mindenütt léteznek, a műszaki szükségletekhez és lehetőségekhez igazítva. A fenti határértékek természetesen a mikrohullámú sütőkre is vonatkoznak. Ezek a berendezések évtizedek óta forgalomban vannak, és használatuk mindjobban terjed! Ugyanakkor mindeddig kevesebb szó esett arról, hogy milyen hatást gyakorolnak a készülékek az emberi táplálékokra, mindennapi élelmünkre. A svájci orvosok nyolc önként jelentkező, makrobiotikusan táplálkozó személyen végezték el a kísérleteket (a lausanne-i Biokémiai Intézetben és a wattenwili Környezetbiológiai Tanácsadó Intézetben). A kísérlet során a résztvevők 2-5 naponként megváltoztatott táplálékot kaptak. Elsőként egy biotermelő nyers tejét, másodikként ugyanezt hagyományos módon felforralva, harmadikként a berni cégtől származó pasztőrözött tejet, negyedikként ugyanezt mikrohullámú sütőben felforralva. Ötödikként nyers biozöldséget, hatodikként ezt a zöldséget hagyományos módon megfőzve, hetedikként ugyanezt lefagyasztva, majd mikróban megfőzve. "

Tökéletes példája a rossz kontrollcsoportnak. A mikróban forralt tejet nem kapta meg gázon forralva, a biotejet meg mikróban forralva. A mikróban főzött zöldséget meg előtte lefagyasztotta, amit nem tett meg a többivel. Ezzel lehetetlenné tette az összehasonlítást. (A fagyasztás szétroncsolja a sejtfalakat és egyéb hatása is lehet.)

"Meghatározott idővel a táplálékfelvétel után minden esetben vért vettek, és a kapott vérmintát bizonyos kritériumok szerint elemezték. Az eredmény a következő lett: A mikrohullámú sütőben melegített, felengedett vagy főzött ennivaló (a tej és a zöldség) a kísérleti alanyok vérében szignifikáns (döntően meghatározó) elváltozásokat okozott, csökkent valamennyi hemoglobin érték (vastartalmú fehérje, vérfesték, amely megköti az oxigént), valamint a HDL és az LDL (koleszterin) aránya. A limfociták (nyiroksejt, nyirokszövetekben termelődő fehérvérsejt) esetében pedig rövid ideig tartó, erőteljes csökkenést állapítottak meg, ha a vizsgált személy előzőleg mikrohullámban előkészített zöldséget fogyasztott. A fényérzékeny baktériumokkal pedig azt is megállapították, hogy a mikrohullámú energia a táplálék útján továbbadódik az emberi szervezetnek."

Hogyan? Fény alatt az optikai hullámhosszakat szoktuk érteni. A fényre érzékeny baktérium nem feltétlenül reagál ugyanúgy a mikrohullámokra. És hogy volt a kísérlet? Megetteték az emberrel a bacit, majd endoszkóppal megnézték, hogy világít-e belülről? :-D

"Ezt a fizikai folyamatot előzőleg már több széleskörű tanulmány is megállapította. A mikrohullám hatásának kitett emberi táplálékok vizsgálata azt is igazolta, hogy fogyasztásuk az emberi szervezetben patogén (kórokozók, valamely betegség kifejlődését elősegítő) folyamatok kezdetét váltja ki. S így rákos elváltozásokat is előidézhetnek, okozhatnak.""

A több széleskörű tanulmányra való konkrét hivatkozás persze ilyenkor el szokott maradni (vagy nem lenyomozható).

"Pacemakere van? Maradjon távol a mikrótól!

A fentieket olvasva gondolkozzanak el az olvasók, hogy megéri-e a kényelmükért feláldozni az egészségüket vagy az életüket. Időt lehet megtakarítani a mikrosütő használatával, viszont ami időt nyernek, azt elveszítik akkor, amikor betegek lesznek miatta, orvostól orvoshoz járnak, azok gyógyszeres kezeléseket adnak, a gyógyszerek pedig a mellékhatásaikkal hozzásegítenek ahhoz, hogy ne népesedjen túl a Föld a mikrohullámú sütővel készített, melegített ételek fogyasztóival. Tehát hosszú távon nagyon nagy árat kell fizetni a gyorsaságért és a kényelemért. A második világháborúban kifejlesztett mikrohullám-technika káros sugárzásainak határértékeivel kapcsolatban még senki nem vonta kétségbe - sem hivatalosan, sem félhivatalosan - a mikrohullámú sütőből kikerült ételek minőségét. Általános vélemény: igaz ugyan, hogy van káros hatása a mikrohullámnak az élő szervezetekre, sejtekre, de ez a hatás a sütőn belül marad, s így a benne lévő étel nem jobb és nem rosszabb, mint a hagyományos módon sütött, főzött étel. Nos, hogy nem maradnak a mikro bekapcsolásakor a káros sugarak a készüléken belül, azt igazolja, hogy a pacemakert (beépített szívritmus-szabályzót) viselő emberek a mikrosütő 10 m-es körzetében rosszul lesznek, majd összesnek, ha bekapcsolják a közelükben a mikrót. A pacemaker gyártókat nagy feladat elé állította ez a tény, mert olyan szívritmus-szabályzót nehéz előállítani, amelyik érzéketlen a mikrohullámra. "

Ugyan nem vagyok a pacemaker működésének szakértője, de gyanús az állítás. A szív 100 Hz alatti frekvencián ketyeg, így a pacemaker is egy alacsony frekvenciás eszköz kell, hogy legyen. 2.450.000 Hz annyira felette van ennek, hogy nem valószínű, hogy komoly hatása lenne. Ha mégis, könnyen ki lehet szűrni, pont a nagy frekvencia különbség miatt (a szűrőtervezés elég régi tudomány). Ráadásul a pacemakert árnyékolni is lehet gondolom (faraday-kalitka), kivéve az indukciós tekercset, ha azzal töltik fel, de ennek kapcsaira lehet szűrőt tervezni. (Ennek majd igyekszem utánanézni, kritikát elfogadok). Mindenesetre nem ártana megintcsak pár hivatkozás az említett esetekre.

Második rész

"Még egy kísérlet. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy bekapcsolt mobiltelefont. Rá kell csukni a mikró ajtaját, majd felhívni egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró burkolása, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék. Én eddig közel 100 különböző márkájú mikrosütővel végeztem már el ezt a kísérletet, és eddig minden mobil kicsengett, akkor is, ha a mikro ajtaja be volt zárva. Tudni kell azt, hogy a mobilok 900 és 1800 MHz frekvenciatartományban üzemelnek, a mikrosütők pedig 2450 MHz-en. Tehát ha a mobilkészülék mikróval közel azonos frekvencia sugárzása "kitalál" az "árnyékolt" mikróból, és megtalálja az esetleg több kilométer távolságban lévő mobiltornyot, s a mobiltorony sugárzását veszi a mikróban lévő mobiltelefon, akkor miért hiszi el sok ember, hogy a bekapcsolt mikró nem bocsát ki káros sugarakat a környezetében tartózkodókra?"

Enyhe csúsztatás azért van itt. Mégpedig a "káros" szócska. Tény, hogy a mikrosütő ajtaja nem 100% szigetelésű (ilyen nem is létezhetne). Elméleti számítások 30-40 dB csillapítást mondanak. Ez kb 10000..1000-szeres csillapítást jelent. Vagyis a 700 wattból 0,07..0,7 watt jönne ki (sőt, ennél is nagyságrendekkel kevesebb, mert az étel elnyeli a sugárzás jelentős részét). Egy mobiltelefon maximális teljesítménye általában 2 watt. Mégis a fülünkhöz tartjuk. (Jó vételi körülmények között a mobil minimálisra csökkenti az adóteljesítményét, ennek tizedére-századára). A mobilkészüléket és a bázisállomást úgy tervezik, hogy nagyon kicsi jelszintek vételére is képes legyen (egy milliárdomod watt ezredénél kisebbre is). Olyan ez, mintha több száz kilométerről akarnánk meghallani az emberi beszédet. Nem csoda tehát, hogy a mikró ajtaja mögött is még működik. (Még a liftben is).

"Közel 20 méter az a távolság, ami ilyenkor élettanilag veszélyes még a szomszédos lakásokban lévőkre is. Ennyit ér a mikrók "árnyékolása"!"

Mit nevezünk károsnak? Ezt elég nehéz megállapítani. Az USA szabványai szerint 1 mW/cm2 teljesítmény-sűrűség a maximális megengedett az eszköztől 5 cm távolságra (míg az 1800MHz-en 1 wattot kiadó telefon 3.2 mW/cm2 5 cm-en). (Ezen értékek is tudományos kutatásokon alapulnak.) Tudjuk, hogy a sugárzás sűrűsége a távolság négyzetével arányosan csökken. Kétszer olyan távol már negyedakkora sugárzás ér. 2,45 GHz-en 20 méter távolság 2051-szeres csillapítást jelent. Tegyük fel, hogy kiékeljük a mikró ajtaját és a 700 W teljesítmény szabadon kiáramlik. Ha kb 90 fokos szögben jön ki a sugárzás, és kb 1m2 egy ember felülete, akkor 20 méterről kb 1,1 W teljesítmény éri a testünket. Ez még mindig a mobil teljesítménye, pedig most nem védett minket a mikró ajtaja. Ha becsukjuk az ajtót, ezt 10000..1000-ed részére csökkenthetjük, tehát, ahogy említettem korábban, a mikró ajtaja előtt állva is a határ alatt marad a teljesítmény.

"Tömbházakban az alattunk, felettünk, mellettünk lakókkal meg kell beszélni, hogy adják el ők is a mikrójukat, mert csak így lehetünk bizonyosak afelől, hogy nem sugároznak át ránk a szomszédok mikrói."

Ráadásul valamekkora árnyékolást azért biztosítanak a falak is, ami ugyan kicsi, de a szivárgó, eleve kicsi jelnek ez is akadály.

"A Faraday-elv szerint megvédhetjük magunkat a szomszédok mikróitól, ha az egész lakást körbeárnyékoljuk, minden irányban."

Aki járt már árnyékolt szobában, az tudja, hogy ilyet javasolni marhaság (persze lehet, hogy ironizált a szerző). Az egyetemen a mérőszoba rézlemezekkel van lefedve minden irányból, hézag nélkül (a rézlemez önmagában egy vagyon, de a felszerelése még többe fáj). Az ajtó különösen problémás, már egy milliméteres résen is bejöhet a sugárzás. Ablakokról meg természetesen szó sem lehet. És a rádióhallgatásról vagy a mobilozásról persze le kell mondani. (De egy mm rés ha van bárhol, a mobil már "kilát").

"A gyorsétkezdék eladói naponta akár többször is használják a mikrót a vevő kívánsága miatt. Eddig egy olyan eladóval találkoztam, aki két évet bírt ki egy ilyen helyen, de betegállományba került leukémia miatt, a többi eladó pár hónapot tud elviselni ilyen sugárözönben."

Hány eladóval találkozott? Érdekes lenne valódi statisztikát készíteni erről. Nehéz lenne azonban az egyéb munkahelyi körülményeket kizárni (márpedig egy gyorsétkezde elég stresszes munkahely lehet szerintem).

"A mobil, mint kis mikrosütő

A fenti kísérlet igazolja, hogy a mobilok is kis mikrosütőként hatnak ránk."

Melyik fenti kísérlet? Mire hivatkozik?

"Termovíziós felvételek igazolják, hogy egy rövid mobilozás is mennyire felmelegíti a mikrohatás miatt az agyat."

Mi az a "mikrohatás"? Szeretném látni a kísérleteket. A hőképen hogy látják az agy belsejét? Maximum a külső rétegeket.

"Gondoljuk csak meg, hogy az agyat védi legjobban a természet vagy a Teremtő, mivel a koponya erős csontburokban, agyvízbe van "ágyazva". A mobilt használók a fej, illetve az agy egyik leggyengébb pontján, a füljáraton keresztül "mikrózzák" az agyukat."

A született védelemnek ehhez semmi köze, hiszen, mint megállapította, a teremtő nem tudott a mikróról, így akár lehetne valamely más szervünk sokkal érzékenyebb a sugárzásra. Amúgy a koponyacsont valószínűleg rossz vezető, illetve csillapító, így nem számít hogy honnan érkezik a sugárzás. A fej mérete közel áll a hullámhosszhoz (12,25 cm) - az elektromágneses hullámok a hullámhosszal összemérhető tárgyakkal (főleg üregekkel) hatnak legjobban kölcsön, így aztán valóban nem alaptalan a mobilozás hatásának vizsgálata! Persze tudományos módszerekkel, nem légből kapott degenerációkkal való spekulációval meg kézrátétellel vagy aurafotózással.

"A mikrohullámú sütők egyre nagyobb elterjedése indokolná, hogy a tudomány feltegye a kérdést: milyen hatással van a mikrohullámmal kezelt élelmiszer az emberi szervezetre, amelyet közvetlen besugárzás ér."

Természetesen a vizsgálat hasznos lehet, csak ügyelni kéne rá, hogy tudományos módszereken, megismételhetően menjem végbe.

"A mikrohullámú spektrum részben a rádióhullámok, részben az infravörös hullámok területére nyúlik át."

És akkor mi van? A hullámhosszok szerinti elkülönítés persze eléggé önkényes dolog.

"Átfogó irodalom, szakértői véleményezés áll rendelkezésre arról, milyen hatást gyakorol az élő szervezetre a mikrohullámmal történő közvetlen besugárzás!"

Persze, én sem dugom bele a fejem a mikróba, vagy egy radar elé sem állok be. De a radarról szóló cikket sem vonatkoztatnám a mobilra vagy sütőre gondolkodás nélkül.

"Sokat köszönhetünk e témában egy magyar kutatóorvosnak, prof. dr. Varga Andrásnak, a heidelbergi orvosegyetem egyetemi tanárának, aki mellesleg villamosmérnöki diplomát is szerzett, és ezen szakmájában is doktorált."

Meglepő módon úgy tűnik, az illető létezik, bár valószínűleg nyugdíjas lehet, mert az egyetem (amely nemcsak orvosi) honlapján nem találtam. De vajon ismeri-e szerzőnket? Kellő némettudás ill. szakmai ismeretek hiányában nehéz ellenőrizni a cikkeit.

"Általa és több más neves kutató által is igazolt, hogy a mikrohullám romboló hatása kiterjed a sejtmembrán (sejtfal-hártya) károsodásától az anaerob légzés (oxigén jelenléte nélküli közegben) megsérülésén át a megzavart sejtosztódásig, a leukémiáig (fehérvérűség) és a genetikai (örökléstani) változásokig!"

Sajnos nem vagyok túl jó németből, de úgy tűnik, ez a honlap (http://www.klimaforschung.net/tierversuche/index.htm) például ezzel foglakozik (és hivatkozik Varga profra). Amennyire értem, valóban elég érdekes hatásokról szól. De a tojást/fejlődő csibét nem hasonlítanám össze 1-1-ben egy felnőtt emberrel. Ha az emberi petesejtet sugároznánk be, akkor valószínűleg hasonló hatást érnénk el, de egy milliárdnyi sejtből álló szervezet másként reagál.

"Csak csodálkozni lehet azon, hogy a mikrohullám helyébe miért nem lépett már egy új, a természettel nagyobb harmóniában lévő technika."

Lásd lejjebb.

"Jó tudni, hogy a kerámia főzőlap sem harmonizál, az elektroszmog és az elektromágneses erőtér miatt."

Mi is az az elektroszmog? Azon kívül hogy jól hangzik és divatos ("buzz-word"). Ha jól sejtem, a kerámia főzőlap alatt lévő fűtőszál az 50 Hz-es hálózati áramról megy (miért tenne máshogy...). Ez esetben nincs nagyobb sugárzása, mint egy izzólámpának. Antennaként gyakorlatilag nem működik ilyen alacsony frekvencián (6000 km a hullámhossz). Hőmérsékleti (Planck-féle) sugárzása pedig főleg az infravörös tartományba esik. A hálózat 50 Hz-es elektromos és mágneses (nem elektromágneses) tere valószínűleg jól mérhető a lakásban, ennek emberre gyakorolt hatását nem ismerjük, de biztosan másféle, mint a mikrohullámé. A vezetékekből jövő tér nagysága elég kicsi, amit vizsgálni lenne érdemes, az például a hajszárító, amiben tekercs van (motor), ami erős mágneses teret kelt, és a fejünkhöz közel tartjuk (több amper áram folyik!)

"Csak a természetes hővel való melegítés (sparhelt, gáztűzhely, napenergia, geotermikus energia, gőz stb.) jó!"

Gáztűzhely, fa- és szénfűtésű tűzhely... ezek sokak szerint nem környezetbarát dolgok... (pedig az írást a zöld magazinban találtam).

"Sérül a vízstruktúra és a molekulaszerkezet

A mesterségesen előállított mikrohullám a molekulákat nagyon gyors rezgésre kényszeríti - stresszhatásnak teszi ki -, ennek következtében súrlódási energia keletkezik."

Talán a stresszhatás nem a legjobb fogalom jelen esetben (a fizikában mechanikai feszültséget jelent). A természetes mikrohullám nem ugyanilyen hatású?

"A hagyományos melegítési eljárásokkal ellentétben, ahol a hő kívülről hatol befelé, a mikrohullám belülről melegít, az energiát súrlódási hővé alakítva át."

A forgási energia súrlódás útján hővé alakul, mint írtam. Ettől független az, hogy hogyan terjed az energia. Általánosságban nem igaz az, hogy belülről melegít (egyébként meg ez pont, hogy az előnye lehet/ne, bizonyos ételeknél legalábbis). A hullámok átjárják ugyan az ételt, de annak összetételétől függően csillapodnak, így előfordulhat, hogy a belseje hideg marad (hiszen a hullámok is kívülről jönnek, mint a hagyományos sütőben). A sütő fém üregében létrejövő interferenciajelenségek azt eredményezhetik, hogy egyes pontokban erősebb, másokban gyengébb a mikrohullámú teljesítmény, ez is a hő egyenetlen eloszlását eredményezheti. Ennek elkerülésére szoktak forgató tálcát építeni a sütőkbe. Így világos, hogy ennek a használatakor miért célszerű az edényt nem pont középre tenni. Mivel a jég jóval nehezebben melegszik (a kötött kristályrács kevésbé engedi a forgást), ezért elképzelhető, hogy egy étel egyik fele már forró, míg a másik fele még jeges.

"Mivel a természetben található anyagok közül a vízmolekula reagál a legérzékenyebben a mikrohullámra, elképzelhető, milyen hatást gyakorol rá ez a rezgés."

Alapvető logikai tévedés (az ilyenek alapján lehet az áltudományos írásokat könnyen kiszúrni). Ha valami a legjobb valamiben, az nem jelenti azt, hogy jó is benne valamilyen mérce szerint. A gyengénlátók közül aki a legjobban lát, a többi ember szerint igencsak rosszul lát.

"Az, hogy a vízmolekula hogyan reagál a körülötte lévő elektroszmogra, mikrohullámra, külön fejezetet érdemelne. Ezért javasolom elolvasni dr. Masari Emoto japán kutató A víz üzenete és A víz rejtett bölcsessége című, magyarul is megjelent könyveit. Tehát nemcsak a mikrohullám, hanem az elektroszmog is tönkreteszi a táplálékok vízstruktúráját és molekulaszerkezetét. Viszont a világegyetem vízbázisú, s az élő szervezetek átlag 70%-a is vízből áll, s ugyanez igaz a táplálék-alapanyagainkra is. "

Emoto úrról már írtam fejlebb. A világegyetem nem tudom, mióta vízbázisú (vagy hogy ez mit jelent). Az ismert világegyetem túlnyomó részben hidrogénből áll, kisebb részben héliumból, a többi elenyésző mennyiségben van jelen.

"A mikrohullámnak a termikus (hő hatására létrejövő) hatása mellett atermikus (hőváltozás nélküli) hatása is van, amelyre mindeddig hivatalosan kevés figyelmet fordítottak."

Olyannyira, hogy nem is hallottak róla a mikrohullámú híradástechnika tanszéken. Ami lehetne hőhatás nélküli hatás, az az ionizáló képesség, de ez a sokkal nagyobb frekvenciájú röntgen- és gammasugarakra igaz csak.

"Ám mindkét hatásmechanizmust, a közös romboló hatást kell vizsgálnunk. A mikrohullám sejtmembrán-változtató hatását a géntechnológiában használják, hogy hozzájussanak a génekhez, amelyek így mesterségesen megváltoztathatók. A folyamatos stresszhatás, így a mikrohullámok is arra kényszerítik a sejtet, hogy fokozottabb légzésre álljon át, melynek során ugyanúgy H2O2 és CO, azaz sejtmérgek keletkeznek, mint ahogy a rákos sejtekben is kimutathatóak ezek a sejtmérgek. Ezért is olyan veszélyes a mikrohullámú sütőben bent működő és az onnan kijutó sugárzás."

Sajnos bioszból is gyenge vagyok, így nem értem, a fokozott sejtlégzés miért keltene peroxidot vagy szénmonoxidot. De ha mégis, azt az élő sejt állítja elő, ez pedig (mármint hogy él) nem jellemző a mikróba tett ételre (az jobb esetben nem él).

"Bár sugár-hullámértékek minden országban léteznek, a készülékek soha nem zárnak tökéletesen (a mobiltelefonos kísérlet is igazolja!), és a használat során a szigetelésük csak romlik és nem javul. "

Valóban. Miért is kell újra emlegetni?

"A mikrohullámok - amelyek a mesterséges radioaktivitással együtt az elektroszmog fő, kiváltó okai - minden élő szervezet természetes funkcióit befolyásolják. Hatnak a bőrre, a szemre, a besugárzott levegő útján a tüdőre, valamint a sugárkezelt ételek, italok miatt az egész szervezetünkre. A sugárzás keltette elektromágneses rezgések a szemen keresztül megzavarják a belső elválasztású mirigyek működését. Ezek az elváltozások a vérképben is megjelennek. A vércsepp analízis is tökéletesen igazolja a leírtakat. "

Mi is akkor az elektroszmog? Eddig azt hittem, maga a sugárzás az, de most látom, hogy az a kiváltó oka... nem értem. Említsük meg újból, hogy nem mindegy, mekkora dózisról van szó. Valamekkora sugárzás mindig ér a természetből is (háttérsugárzás), ehhez pedig hozzá vagyunk szokva.

"Ember és állat maga is degenerálódik

A mikrohullámú sütőbe helyezett ételek molekuláit ugyanúgy megváltoztatják a hullámok, mint az élő szervezetét. A degenerált molekulákat elfogyasztó ember és állat előbb-utóbb maga is degenerálódik. Ráadásul a mikrohullámok keltette rezgés nem áll le a mikrosütő kikapcsolásakor, hanem a víztartalomtól függő csillapodással még tovább rezeg, tovább súrlódik a molekula, azaz a hőképződés nem áll le. Az ilyen ételt kívülről nem érezni túl forrónak, de a kivétel után belül még percekig emelkedik a hőmérséklete, s ezáltal fekélyesedést idéz elő az emésztőcsatornában, gyomorban stb. "

Fizetek egy láda sört annak, aki meggyőzően bemutatja ezt a kísérletet nekem (ti. hogy percekig még emelkedik a hőmérséklete, miközben kívülről nem érezzük forrónak). Nekem eddig csak olyan sikerült, hogy egyik fele megégetett, a másik fele hideg maradt, a forgatás ellenére :-( Egyébként logikus lenne, hogy egy kis ideig még rezeg a tehetetlenségénél fogva, de nem hinném (és tapasztalatom nem ezt mondja), hogy ez percekig tartana, max másodpercekig, és hogy ez érezhető melegedést okozna. Fogyasztás előtt amúgyis meg szoktam várni, hogy kicsit lehűljön az étel (mert mindig melegebbre sikerül, mint ahogy szeretem), így aztán nem hiszem, hogy ha létezik is a jelenség, probléma lenne.

"A készülék 1-10 GigaHz sugárzásán belül a 2450 MHz tartományba eső sugárzása leépíti a molekulastruktúrákat, és olyan vegyületek maradandó kialakulását segíti elő, amelyeket a jelenlegi tudomány alig ismer, vagy ismer ugyan, de nem publikál, mert akkor összeomlana a mikrosütők és a mobiltelefonok piaca."

Valóban, a jelenlegi tudomány nem ismer ilyesmit. Ezek szerint persze szerző nem tekinti magát a tudományhoz tartozónak, vagy bevallja, hogy ő sem ismer ilyet.

"Az összefüggések láncolata ma már jól áttekinthető a biológiában és az elektrotechnikában egyaránt járatos átlagembereknek is."

Az átlagember ezek szerint járatos ezen tudományokban... Akkor én nem vagyok átlagember. Nem értek a biológiához, és elektrotechnikából is van mit tanulnom. Bár talán nem annyit, mint egyes "villamosmérnököknek".

"Ez a sugárzás úgy indukálja az ételt, hogy az étel is a sugárzás hordozójává és forrásává válik!"

Ez akkor lenne igaz, ha radioaktív sugárzásról lenne szó. A mikrohullámú sugárzás nem ionizál és nem kelt másodlagos sugárzásokat. Ha ilyesmi létezne, az elmúlt hatvan évben több ezer cikket írtak volna erről, neves lapokban (mondjuk az IEEE (nemzetközi elektromérnök szövetség) lapjaiban, nem valami tér és időben).

"Az ételek, azaz a szerves anyagok vízstruktúrájának ártó sugárzások a fehérjéknek, zsíroknak és vitaminoknak kevésbé ártanak, de csak egy darabig, mert a vizsgálatok igazolják, hogy 4-5 perc után a táplálékok ezen összetevői is degenerálódnak, illetve elpusztulnak, azaz az egész táplálékszerkezet komoly, természetellenes elváltozáson megy át. "

"Érdemes lenne megvizsgálni az AM Micro híradástechnikai láncolat egészségkárosító hatásait is, mivel ezek koncentráltan irányított sugárnyalábokkal dolgoznak. A madarak elkerülik az ilyen veszélyforrásokat, mert az ő érzékelőrendszerüket nem tompította el az a sok elektrotechnikai ártalom, mint az emberekét, akik - a radiesztéziával foglalkozó személyek kivételével - nem érzik meg a veszélyzónákat. "

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH, régebben HIF) feladata az elektromágneses spektrum vizsgálata, rádióadók és különböző berendezések bevizsgálása. Ha bármilyen rádióadó sugárzása meghaladná az egészségre veszélyes határértéket, azt rég kimérték volna (ennél jóval gyengébb kalózadókat be szoktak mérni pillanatok alatt).

"Svájci kísérleti eredmények

Az ártó hatásokat vizsgáló mai módszerek azon alapulnak, hogy különféle, a mindennapjainkban használt tápanyagokat hagyományos és mikrohullámos módon elkészítenek, és ezek után vizsgálják a vér bizonyos paramétereit. Az önkéntes kísérleti személyektől Svájcban vett mintákban, 1989 augusztusában és szeptemberében végzett kísérlet eredményei a következők: A mikrohullámú sütőben felforralt tej lényeges elváltozásokat mutatott, megemelkedett a savasságának foka, megváltozott a tejzsiradékok struktúrája (a sejt szövetszerkezete), csökkent a folsavtartalma, s növekedett az élettani szempontból igen kedvezőtlen, nem fehérjéhez kötött nitrogén aránya. A vizsgálati alanyoknak a mikrohullámos étel fogyasztása utáni vérparaméter-értékei valamennyi esetben a normál tartomány alsó határán helyezkedtek el, s ha egymást követő napok során ilyen ételeket fogyasztottak, akkor már - hematológiai szakkifejezéssel élve - az eredmények anémiás (vörösvértestek számának csökkenése) diszpozíciókat (betegségre való hajlam) mutattak. Az egy hónapig így tápláltaknál már jelentős koleszterinszint-növekedést is tapasztaltak. A vércsepp analízis (vérkristály analízis) során jól igazolható volt a vértestek degenerációjának egyre nagyobb foka, valamint az agglutináció (a vérlemezkék összetapadása). "

Azt is kimutatták, hogy az emberiség 95%-a képtelen a racionális gondolkodásra, gondolkodás nélkül elhisz bármit ha elég meggyőzően tálalják.

Lehet, hogy igazak a fenti eredmények. Lehet, hogy nem. Lehet, hogy teljesen más hatások okozták a megfigyelt jelenségeket. Az biztos, hogy roppant kevés ilyen kísérletről számoltak be. Ennél sokkal több kéne. Jogos a kérdés, hogy miért nincs több... Egyik magyarázatom az, hogy sok kísérlet és publikáció született, de azokat csak a szakmabeliek által (sem) olvasott folyóiratok közlik, eredményeik nem mindig egészítik ki egymást, és senki nem tartja fontosnak, hogy az átlagember számára is érthető beszámolókat készítsen belőlük. (NB egy-egy ilyen magazin előfizetését még egy egyetemi tanszék sem mindig engedheti meg magának, legalábbis hazánkban.)

"Mit (t)ehet a tudatos vásárló?

Ha Ön, Kedves Olvasó tudatos vásárló és tudatos fogyasztó, akkor nem tévesztheti meg az az óriási reklámözön, ami nap mint nap zúdul ránk a médiából és a plakátokról. Minden új dolog, ami bekerül a mindennapjainkba, óvatosságra kell hogy intsen bennünket. Mindig, mindent a természet oldaláról kell megvizsgálni, és ami élettani szempontból nem természetes, azt el kell vetni. Mi, tudatos vásárlók tudjuk csak megváltoztatni a gyártókat s a kereskedőket.

Ha a legnagyobb reklámdömping ellenére sem fogjuk vásárolni a mikrohullámú sütőket, akkor azok ott fognak porosodni a boltok és a gyártók raktáraiban, s végül le fognak állni az eladhatatlanná vált termékek gyártásával. Az utolsó daraboktól vélhetően úgy fognak megszabadulni, hogy nagyobb értékű vásárlásnál ingyen adják a vevőknek, csakhogy felszámolhassák a felhalmozódott készleteket. Addig pedig még sok neves szakember fogja nekünk áltudományos tényekkel "bizonyítani", hogy használjunk csak bátran mikrosütőt, mert az megkönnyíti a mindennapjainkat. "

A mikrosütő olyannyira új dolog, hogy ötven éve használjuk... Tudatos vásárló... hahahaha. Amíg bigmeket esznek diétás kólával, nem hiszek a vásárlói intelligenciában meg a környezet- és egészségtudatos viselkedésben.

"Nekem viszont attól könnyebbek a mindennapjaim, hogy nincs mikrosütőm."

Nekem meg attól, hogy nem kell félnem attól, hogy megégetem magam a tűzhelyen és attól, hogy véletlenül bekapcsolva felejtem a tűzhelyet; hogy olyan helyen is megmelegíthetem az ebédemet ahol nem lehet tűzhelyet telepíteni.

"Weixl-Várhegyi László
mérnök radiesztéta
életmód- és táplálkozási tanácsadó és terapeuta
a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének tagja
www.natursziget.com
2007. január 23."

Csak hogy meglegyen az illendő hivatkozás a szerzőre.

 
Páni András sport masszőr weboldala, Powered by Joomla! and IHInet web hosting